HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Nives Ivić - "Structural characterization of importinß:importin7:Histone1 complex"

Ispiši stranicu
Nives Ivić je rođena 8. travnja 1982. u Zagrebu. Studirala je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dobila dvije diplome: biologija (2006.) i kemija (2008). Doktorirala je na Institutu Ruđer Bošković (Laboratorij za kemijsku i biološku kristalografiju). Kao istraživačica i znanstvenica se bavi strukturnom karakterizacijom aminokiselina: proteina nosača i jednostupanjskih DNA vezujućih proteina (2009-2013). Tijekom svog doktorskog rada, Nives je sudjelovala u nastavi dodiplomskog studija biologije. Sudjelovala je na međunarodnim radionicama, dobila EMBO stipendiju i FEBS stipendiju za sudjelovanje na Young Scientist Forumu i 36. FEBS kongresu. Nives je postdoktorsko istraživanje provela u LMU, Njemačka (2013.-2016.). Tamo je radila na strukturalnoj karakterizaciji histonskih uvoza potrebnih za histon nuklearni uvoz. Za provedbu ovog istraživanja je dobila NEWFELPRO stipendiju. Tijekom svoje znanstvene karijere objavila je osam znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima. 2010. godine je dobila Godišnju nagradu "Društvo sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i drugih znanstvenika - Zagreb" za mlade znanstvenike i umjetnike, a dva puta je dobila nagradu ravnatelja za najuspješnije znanstvenike IRB-a 2010. i 2014. godine.

Nives Ivić je kao NEWFELPRO istraživačica svoj projekt naziva „Structural characterization of importinß:importin7:Histone1 complex (Importins-H1 complex)“ provela na Ludwig Maximilians-Universitat (Deutschland) i Institutu Ruđer Bošković (Zagreb, Hrvatska).

Glavni cilj njenog NEWFELPRO projekta bio je kristalizirati i riješiti trodimenzionalnu strukturu ternarnih importina: importin7: Histone1 kompleks korištenjem moderne kristalografije rendgenskih zraka i metoda krio elektronske mikroskopije. Tijekom DNA replikacije, histoni sintetizirani u citoplazmi moraju se uvesti u jezgru za stvaranje nukleosoma na novo repliciranoj DNA. Dok histonovi jezgri prevoze monomerni uvoznici, članovi superfamilije importina, povezujući histon Hl su izuzetak i zahtijevaju formiranje heterodimernog receptora koji se sastoji od uvoza i uvoza7. Nema strukturnih podataka za bilo koji uvoz: histonski kompleks. Projektom se postiglo da struktura sada pruža detaljan uvid u mrežu interakcije ovih proteina, otkriva mehanizam njihova prepoznavanja i objašnjava kako Imp7 regulira Imps.

Tijekom implementacije je napisala sljedeće znanstvene radove:
Također, sudjelovala je na sljedećim događajima:
Nakon NEWFELPRO iskustva nastavlja raditi na povratničkoj instituciji u Hrvatskoj, a plan joj je u skoroj budućnosti nastaviti prijavljivati vlastite projekte.