HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Sonja Štimac - Dynamics of Henon and Lozi maps

Ispiši stranicu
Sonja Štimac, slika preuzeta s poveznice.

Sonja Štimac je profesorica na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Njezini istraživački interesi su: niskodimenzionalni dinamički sustavi, topološka i simbolička dinamika i obrnuti granični prostori. Također, ona je i NEWFELPRO istraživačica koja je uspješno provela svoj projekt pod nazivom „Dynamics of Henon and Lozi maps (HeLoMa)“ na Sveučilištu Indiana - Purdue University Indianapolis pod mentorstvom profesora Michala Misiurewicza i na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Njezin NEWFELPRO projekt projekt istražuje dinamiku dvparametarnih obitelji ravnina nalik na potkovu poput ravnine Honona H_ {a, b} (x, y) = (1 + y-ax ^ 2, bx) i mape Lozi L_ {a, b} (x, y) = (1 + ya | x |, bx). Činjenica da honom-slični atraktori modeliraju ponašanje difromofizama homoclinskih tangencijama, čini ih univerzalnom strukturom u nastupu kaosa. Osim toga, projekt je usmjeren na rješavanje sljedećih šest problema: (1) Studija periodičnih orbita mapa nalik na potkove; (2) Koja je ovisnost topološke entropije o parametrima karata na potkovu; (3) Što je to točno skup parametara za koje mapa Lozi ima čudan attractor; (4) dva parametra nasuprot beskonačno mnogo "invarijera za mazanje" - kako riješiti tu dvosmislenost; (5) Postoji dobro poznata veza između kvadratnih i šatora. Postoji li nešto takvo za mape Hénon i Lozi? (6) Koji su najjednostavniji jednodimenzionalni prostori za koje su atraktori karata poput potkove obrisi inverzni?

Tijekom svog projekta NEWFELPRO napisala je sljedeće znanstvene radove:
Rezultate svojeg NEWFELPRO istraživanja diseminirala je na sljedečim događanjima:
Nakon završetka svog iskustva u NEWFELPRO-u je promaknuta na redovitu profesorsku poziciju na njezinoj hrvatskoj ustanovi, a sada planira razviti snažnu istraživačku skupinu na svom fakultetskom odjelu koja će istraživati dinamičke sustave.