HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Dagmar Radin - "Actor analysis in health policy formulation in Croatia"

Ispiši stranicu
Dagmar Radin, slika preuzeta sa stranice
 
Dagmar Radin je došlo iz SAD-a u Hrvatsku na Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu kako bi provela svoj NEWFELPRO projekt "Actor analysis in health policy formulation in Croatia (Health policy)".
 
Cilj njenog NEWFELPRO projekta je bolje razumijevanje zdravstvenog policy - makinga u Hrvatskoj, usredotočujući se na analizu aktera u formuliranju politike financiranja zdravstva i reforme bolničkog sustava. Projekt će: 1) identificirati sve relevantne političke aktere u formuliranju zdravstvene politike u Hrvatskoj, 2) analizirati njihove uloge i mogućnosti sudjelovanja u formuliranju zdravstvene politike i 3) procijeniti razinu refleksije mišljenja političkih aktera u političkim alternativama i zdravstvenim politikama provodi. Projekt će postići ove ciljeve: 1) izrada inventara aktera, a potom stvaranje formalnog grafikona kojim se utvrđuju formalni zadaci, vlasti i odnosi aktera i postojeće zakonodavstvo, 2) utvrđivanje interesa, ciljeva i percepcija problema svakog od aktera 3) praćenje zakonodavnih promjena.

Rezultati njenog NEWFELPRO projekta će tijekom 2018. godine biti objavljeni u poglavlju „Health Policy in Croatia – A case of free falling“ unutar knjige  Policymaking at the European Periphery: the Case of Croatiakoji (ed. : Z. Petak and K. Kotarski), Palgrave McMillan. Sudjelovala je na radionici o kvalitativnom intervjuu na ECPR zimskoj školi metodologije i tehnike u ožujku 2016. na Sveučilištu u Bambergu u Njemačkoj. Također je prisustvovala događaju Europskog vijeća za istraživanje koje podržava izvrsno regionalno istraživanje u prosincu 2016. godine u Ljubljani, u Sloveniji.

Prije ovog projekta, Dagmar Radin bio je izvanredni profesor na Odsjeku za političku znanost i javnu upravu na State University of Mississippi Doktorat iz političkih znanosti je obranila na University of North Texas. Njezini istraživački interesi su: komparativna politika zdravstvene zaštite, korupcija, korupcija zdravstvene zaštite, reforme sustava zdravstva, Srednja i Istočna Europa, gospodarski i politički razvoj, usporedne institucije. 2012. je dobila  nagradu za znanost na State University of Mississippi. 2006. osvojila je nagradu Sam B. McAlister za izvanrednog  studenta.

Sada radi na znanstvenom radu koji planira poslati na recenziju jednom međunarodnom časopisu. Također, postoji mogućnost integriranja nalaza iz njezinog NEWFELPRO projekta u jedan veći projekt. Također se priprema i za prijavu na ERC stipendiju.