HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Karolina Maduna - projekt "ZCat4Water"

Ispiši stranicu
 
Karolina Maduna je NEWFELPRO istraživačica iz odlazne sheme stipendiranja. Dvije je godine provela u Finskoj, na  Abo Akademi – Department of Chemical Engineering, Laboratory of Industrial Chemistry and Reaction Engineering implementirajući svoj NEWFELPRO projekt. Do kraja lipnja ove godine nastavlja provoditi navedeni projekt na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu.

Njezin NEWFELPRO projekt se zove Preparation and Characterization of Zeolite Based Catalysts for Phenolic Wastewater Treatment (ZCat4Water). Glavna aktivnost u projektu je priprema stabilnog katalizatora koji učinkovitije uklanja otrovne fenolne tvari iz industrijskih otpadaka katalitičkim postupkom vlažne peroksidacije pod blagim reakcijskim uvjetima (atmosferski tlak i T <353 K), koji bi imao pozitivan učinak na intenziviranje istraživanje u vezi s pitanjem zaštite okoliša, kako na lokalnoj tako i na međunarodnoj razini. Fizikalne, kemijske i eksperimentalne metode koje će se koristiti u ostvarivanju ovog primarnog cilja u praksi uključuju konvencionalne i najsuvremenije tehnike pripreme, modifikacije i karakterizacije katalizatora. Poseban interes predloženog istraživanja usmjeren je na proizvodnju učinkovitog katalizatora koji ima optimalnu aktivnost prema performansama stabilnosti, što znači da osim pokazivanja dobre aktivnosti u procesu, ona također treba imati zadovoljavajuću mehaničku, toplinsku i kemijsku stabilnost kakav je uvijek bio i I dalje ostaje izazov u specifičnom području istraživanja. Ostale aktivnosti obuhvaćaju obrazovanje i osposobljavanje podnositelja zahtjeva općenito i specifična područja koja će podupirati razvoj njezinih profesionalnih, društvenih i ekonomskih vještina, poboljšati podnositeljev znanstveni potencijal za budući rad u hrvatskim akademskim institucijama ili industriji, povećavajući pristup znanju dijeljenjem rezultata istraživanja, poboljšanje prijenosa znanja između dva laboratorija, uklanjanjem institucionalnih i nacionalnih prepreka koje sprečavaju slobodno kretanje istraživača i objavljivanja zajedničkih istraživačkih radova.

Budući rad Karoline Madune bit će orijentiran na daljnji razvoj inovativnih katalitičkih sustava za neselektivnu oksidaciju otpadnih voda kontaminiranih harmfunkcionalnim organskim zagađivačima s naglaskom na projektiranje reaktora na milijun i mikrosječno kombiniranje najsuvremenijih tehnika kao što je 3D tiskanje polimera obloženog katalitički nepomičnim reaktorima kao i sintetiziranje strukturiranih katalizatora na bazi zeolita za daljnje primjene u okolišu.

Znanstveni radovi:


Sudjelovanje na seminarima, konferencijama i radionicama: