HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Olga Melnyk o aktivnom galaktičkom nukleusu

Ispiši stranicu
Olga Melnyk, slika preuzeta s poveznice.
Olga Melnyk je NEWFELPRO-ova istraživačica iz dolazne sheme koja je uspješno završila svoj jednogodišnji projekt naziva „Environmental studies of active galactic nuclei in the XXL multiwavelength survey (AGN environs in XXL)“ na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Mentorica za vrijeme projekta joj je bila astrofizičarka prof. dr. sc. Vernesa Smolčić koja je svojedobno bila prva znanstvenica u Hrvatskoj koja je dobila sredstva Europskog istraživačkog vijeća (ERC) namijenjena istraživačima početnicima.

Njezin NEWFELPRO projekt se temeljio na novim podacima 50 sq. Deg X-ray i viševalnih duljina XXL istraživanja. XXL Istraživanje je najveći postojeći XMM-Newton program, te osigurava uzorak od oko 20.000 X-ray izvora, od kojih su većina aktivni galaktički nukleus (AGN). XXL istraživanje je u potpunosti prekriveno optičkim,  infracrvenim, ultraljubičastim i radio „bandovima“, a  ima i veliku spektroskopsku pokrivenost. Projekt je detaljno proučavao međupovezivanje aktivnosti tihih i glasnih AGN-a i fizičkih svojstava galaksije domaćina (zvjezdane mase, SFRS, boja, morfologija…), te ulogu okruženja u različitim crvenim pomacima  kako bi se bolje razumjela evolucija crvenog pomaka i povratni mehanizam. Dobiveni rezultati s projekta će pomoći boljem razumijevanju relativne važnosti unutarnjih i vanjskih faktora na galaksije i AGN evoluciju kroz kozmičko vrijeme.

Tijekom implementacije svog projekta je bila koautor u sljedećim znanstvenim radovima:
Nakon završetka provedbe svog NEWFELPRO projekta nastavila je svoj bogat znanstveno-istraživački rad, kao i suradnju s istraživačima koju je ostvarila za vrijeme implementacije svojeg projekta.

Čestitamo