HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Izložba znanstvenih fotografija i postera s NEWFELPRO projekata

Ispiši stranicu
Ministarstvo znanosti i obrazovanja organiziralo je 8. prosinca 2016. godine na Hrvatskome institutu za povijest druženje za istraživače čiji su projekti financirani iz sredstava NEWFELPRO projekta. U sklopu domjenka izložene su i znanstvene fotografije te znanstveni plakati nastali tijekom implementacije pojedinačnih NEWFELPRO projekata.

Gostima se u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja obratio pomoćnik ministra, prof. dr. sc. Krešo Zadro, koji je istaknuo: „Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače - NEWFELPRO ispunjava najvažniju zadaću koju ovo ministarstvo ima, a to je pružanje potpore znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu“.



U ime Selekcijskoga odbora NEWFELPRO projekta, gostima se obratio i prof. dr. sc. Bojan Jerbić koji je naglasio važnost znanstvene mobilnosti, kao i transparentnost postupka izbora najboljih projekata, istaknuvši da je u tri javna poziva za prikupljanje projektnih prijedloga zaprimljeno više od 190 projektnih prijedloga iz 25 zemalja svijeta, od čega je financirano njih 78. U postupku njihova odabira sudjelovalo je više od 500 međunarodnih evaluatora.




Prof. dr. sc. Jerbić dodijelio je, zajedno s prof. dr. sc. Zadrom, i nagrade za tri najbolje znanstvene fotografije nastale u sklopu NEWFELPRO projekta, a koje je odabrao Selekcijski odbor.

Najveći broj bodova osvojila je fotografija znanstvenice dr. sc. Helene Bilandžije koja prikazuje Oliarus polyphemus, endemsku životinjsku vrstu na havajskim otocima. Fotografija je nastala u sklopu projekta ‘Evolution of Albinism in Cave Adapted Animals (EACAA)'.



Dr. sc. Sanja Frka Milosavljević
snimila je u sklopu projekta 'Chemical nature of size segregated water soluble organic aerosols and their nitro-aromatic constituents (AERONAR)' fotografiju koja prikazuje 3-metil-4-nitrokatehol tvar čiji su kristali snimljeni inverzivnim optičkim mikroskopom, a koja je osvojila drugo mjesto.




Treće mjesto osvojila je fotografija dr. sc. Kristine Pikelj koja prikazuje rutinsko jutarnje fotografiranje šljunčane plaže koja je bila predmet istraživanja na projektu ‘Resilience of artificial gravel beach and implication for coastal management (RAGBICOM)'.



Čestitamo!