HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Poziv na predavanje Tina Komljenovića: "Heterogeneous silicon photonics"

Ispiši stranicu


 
 
Tin Komljenović, preuzeto s poveznice

Pozivamo Vas na predavanje NEWFELPRO-ovog stipendista, Tina Komljenovića*


Data centri budućnosti? Što to Intel, HP, Oracle, Juniper, Cisco rade? U što američka vlada ulaže više od pola milijarde dolara?
Odgovor se skriva iza “silicon photonics”, odnosno optičkih sustava temeljenih na siliciju – materijalu zaslužnome za transformaciju naših života koji se nalazi u praktički svakom uređaju koji radi na struju.
Sada silicij, oslanjajući se na milijarde i milijarde potrošene tijekom razvoja elektroničke strane, obećaje transformaciju optičkih komunikacija i senzora.
Što silicij može ponuditi u toj novoj areni i kako će to utjecati na tehnologiju i naše živote saznajte u kratkom predavanju.

 
Predavanje ce se odrzati na Fakultetu elektrotehnike i racunarstva, Sveucilista u Zagrebu, u Sivoj vijećnici u četvrtak 8. rujna od 11-13 sati.
 
*Tin Komljenović diplomirao je i doktorirao na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, Sveučilišta u Zagrebu.
Područje njegovog istraživanja uključuje fotoničke integrirane sklopove, optičke pristupne mreže, sustave temeljene na frekvencijskom multipleksiranju te ugodive optičke izvore.Tin Komljenović dobitnik je EuMA nagrade za mlade znanstvenike.

U sklopu NEWFELPRO stipendije proveo je dvije godine radeći na heterogenoj integraciji sa silicijem, razvijajući komunikacijske i senzorske sustave sljedeće generacije pod vodstvom profesora John E. Bowersa pionira koji je prvi demonstrirao heterogeno integrirani laser na siliciju 2005. godine u suradnji s Intelom.