HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Radionica “COFUND as a moving impulse of research excellence: challenges and opportunities“

Ispiši stranicu


photo by Marko Pavlic


 U organizaciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a u sklopu projekta NEWFELPRO, 17. lipnja 2016. godine, održana je radionica “COFUND as a moving impulse of research excellence: challenges and opportunities u Zagrebu. Radionica je održana u suradnji s Europskom komisijom, Europskom istraživačkom agencijom (EIA) i Agencijom za mobilnost i programe EU.

Cilj radionice bio je okupiti snažnu mrežnu dionika na europskoj razini, a koji podržavaju i provode COFUND programe. Gdin. Alan Craig iz EIA-e je istaknuo kako COFUND predstavlja izuzetan način za stvaranje sinergija između aktivnosti Europske unije i onih na regionalnom i nacionalnom nivou. Pri tome, COFUND program predstavlja izvrstan instrument za financiranje i sprječavanje fragmentacije kao i stvaranje mogućnosti mladim i iskusnim istraživačima u svrhu širenja područja istraživanja kroz mobilnost i suradnju s drugim institucijama, ne samo na nacionalnoj već europskoj i globalnoj razini.

Dr. sc. Tea Žakula i dr.sc. Nina Šesto predstavile su svoje izvanredne karijere i svojim prezentacijama osvijestile činjenice i zablude o znanstvenicama kao uspješnim poduzetnicima. Smatraju kako se poslovni pothvat ne razlikuje previše od pokretanja istraživačkog projekta naglašavajući kako su akademija i tvrtke potporni stupovi za inovativnost. Dr. sc. Ante Đerek i dr. sc. Jana Pisk su predstavili svoje projekte koje provode u sklopu NEWFELPRO-a.

Drugi dio radionice, podijeljen u paralelne sesije, bavio se izazovima, prilikama, preprekama i rješenjima na koje se nailazi u tijeku provedbe COFUND projekata u sklopu programa Obzor 2020 i FP7. Teme sesija su pokrivale monitoring, diseminaciju, vođenje financija, vidljivost programa i projekata kao i mogućnosti, zahtjeve i iskustva po pitanju zapošljavanja mladih istraživača. Važan aspekt radionice bilo je i isticanje sinergija za istraživačke programa i projekte odnosno pronalaženje optimalnih modela sinergije za manje zemlje članice EU.

Radionica je završena govorom gđe. Miljenke Kuhar iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koja je u svom nastupu istakla važnost ovakvih radionica te nužnu razmjenu ideja i iskustava o COFUND programima u svrhu boljeg razumijevanja cijelog procesa i prepoznavanja koristi za sve dionike.

Galeriju s radionice možete pregledati ovdje i ovdje.


Službena večera u dvorištu Staroslavenskog instituta bila je pripremljena od strane zadruge Okus doma. Okus doma predstavlja grupa entuzijasta i ljubitelja kulinarstva koja se okupila pod zajedničkom idejom približavanja i stvaranja okusa i mirisa različitih podneblja. Riječ je o kulinarsko- kulturalno-istraživačkom projektu kojem je za cilj upoznati s kulturom, običajima i zemljama podrijetla izbjeglica i migranata u Hrvatskoj kroz bilježenje njihovih sjećanja na dom, mirisa i okusa njihovih kuhinja. Okus doma je eksperiment razmjene životnih priča i kulinarskih vještina izbjeglica i ljudi iz Hrvatske. Pripremajući hranu s kojom su odrasli, izbjeglice se prisjećaju uspomena i stvaraju nova prijateljstva i iskustva u svom novom domu. Istovremeno, prikupljaju potrebne vještine koje bi im trebale omogućiti lakše zapošljavanje i integriranje u novom društvu. Zadruga se vodi vrijednostima cijenjenja ljudskih bića u potrazi za srećom i sigurnošću, a koji su spremni pružiti ono najbolje od sebe – okuse djetinjstva kao i okuse njihova odrasla života.
 
ACT Printlab LTD je izradio promotivne materijale za radionicu. ACT Printlab d.o.o. je neprofitno društveno poduzeće, grafički i web dizajn studio, koji partnerima društvenim poduzećima nudi profesionalne, kvalitetne, inovativne proizvode i usluge koji prate/odgovaraju potrebama partnera (i zajednice). Izraslo je iz projekta Asocijacije Autonomnog centra 2007. godine kao zanimljiv, inovativan i potreban alat u kontekstu razvoja civilnog društva kroz studio za dizajn i vizualnu komunikaciju/marketing. Kao društveno poduzeće u vlasništvu udruge, motivirani su iniciranjem/stvaranjem socijalnih/društvenih promjena, a ne maksimiziranjem dobiti. Ipak, teže financijskoj održivosti kako bi dobit mogli (re)investirati u poslovanje (40 % dobiti)ili ulaganje u zajednicu (60% dobiti), stvarajući tako dobra koja svi mogu jednako koristiti. Godišnjim natječajem za donacije udrugama, natječajem za usluge, sustavom nagradnih bodova za klijente, sufinanciranjem razvojnih projekata Autonomnog centra - ACT, vraćaju zajednici ono što je u nas uložila. Razumiju potrebe organizacija civilnog društva. S obzirom da one vrlo često zanemaruju važnost pozicioniranja, vidljivosti i promidžbe svojih aktivnosti, usluga i/ili proizvoda, svojim radom nastoje ukazati na taj problem.

Potaknuti željom da crowdfunding konačno zaživi u Hrvatskoj i šire kao mogućnost financiranja inovativnih projekata, društveno poduzeće BRODOTO i Program Ujedinjenih naroda za razvoj u Hrvatskoj (UNDP) pokrenuli su projekt Crowdfunding Academy. Nakon programa edukacije namijenjenog hrvatskim projektima u proljeće 2015., prve Zagreb Crowdfunding konvencije održane u jesen 2015. te Globalne crowdfunding akademije u Istanbulu par mjeseci kasnije , u 2016. godini program Crowdfunding Academy nastavlja se s timom. Okus doma je bio jedan od prvih projekata koji je prošao program Crownfunding akademije i pokazao se kao pravio uspjeh. Naime, kampanje je omogućila pokretanje vlastite kuhinje i catering servisa. ACT Printlab LTD planira pokrenuti crowdfunding kampanju kako bi dodatno razvili svoj projekt Ekoteka.