HR EN
Prijava / Registracija Prijavi projekt

Uspješne priče: Marinko Jablan i grafeni

Ispiši stranicu
Marinko Jablan, slika preuzeta sa sljedeće poveznice

 

NEWFELPRO-ov istraživač u odlaznoj shemi, Marinko Jablan još je jedan istraživač iz odlazne sheme koji je uspješno implementirao svoj projekt. Zaključno s listopadom 2015. godine, doc. dr. sc. Jablan, inače doktor fizike, proveo je dvanaest mjeseci na Institutu za fotonske znanosti u Barceloni u odlaznoj fazi te četiri mjeseca na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu u povratničkoj fazi implementirajući svoj projekt „Graphene based nonlinear quantum optics (GRANQO)“. Njegov mentor u odlaznoj fazi bio je prof. Darrick Chang.

Cilj projekta bio je istražiti potpuno nov pristup u poticanju nelinearnih optičkih svojstava koristeći nelinearnu grafensku kvantnu optiku osnaženu plazmom u svrhu razvijanja složenih teorija nelinearnih procesa u grafenu. U nastavku, projekt je uključio i nove primjene kvantnog režima kroz suradnju s istraživačkim grupama koje su provodile eksperimente kako bi nove ideje i realizirali. Isto tako, projekt je dijelom bio usmjeren i na optomehaniku u grafenu, a u svrhu istraživanja mogućnosti poticanja, ispitivanja i kontrole mehaničkih pokreta grafena kroz optičke izvore.
 
U tijeku svog projekta, doc. dr. sc. Jablan je sudjelovao na prestižnoj Međunarodnoj konferenciji o atomskoj fizici, na Tensor ljetnoj školi te je, kao što smo ranije izvijestili, održao niz predavanja, kako studentima fizike, tako i široj publici. Specifično, u rujnu i listopadu 2015. godine, organizirao je niz popularno-znanstvenih predavanja na Sveučilištu u Zadru te je i sam održao dva predavanja u sklopu ovog na temu Nove tehnologije na bazi grafena i Računala budućnost. Na svojoj instituciji domaćinu je pohađao predavanja prof. Maciej Lewensteina od 2014. do 2015. godine. Po završetku projekta, dr. sc. Jablan je sudjelovao i na NEWFELPRO-ovoj prvoj u nizu radionica o intelektualnom vlasništva, a kojima je u cilju osnaživanje istraživača.
 
U tijeku projekta, Marinko je objavio i sljedeći članak:
 
M. Jablan, D.E. Chang, „Multiplasmon Absorption in Graphene“, Phys. Rev. Lett. 114, 236801 (2015)
 
Zaključno, Marinko je pripremio i prijavu za „Starting grant“ Europskog istraživačkog vijeća namijenjen izvrsnim glavnim istraživačima (Principal Investigators) u razdoblju karijere kad uspostavljaju vlastiti nezavisni istraživački tim ili program. Prilikom prijave zahtijeva se originalnost i inovativnost istraživanja, ambicija i izvedivost prijedloga istraživanja. Doc. dr. sc. Jablan planira nastaviti suradnju sa svojim mentorom prof. Darrick Changom i prof. Meciej Lewensteinom, a u međuvremenu je postao i docent na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.
 
Čestitamo!