HR EN
Log in / Registration Apply project

MSCA stipendist dobitnik Nobelove nagrade za kemiju

Print page
Marie Sklodowska Curie Akcije se mogu pohvaliti sa devetim nobelovcem i znanstvenom kolaboracijom koja je dovela do Nobelove nagrade za fiziku, a u kojoj su sudjelovali MSCA znanstvenici.

Devet MSCA stipendista su doprinijela pripremi podataka o gravitacijskim valovima koji su doveli do Nobelove nagrade u fizici u utorak, 4. listopada. Jose M. González, Matthieu Gosselin, Imran Khan, Justus Schmidt, Akshat Singhal, Shubhanshu Tiwari, Daniel Töyrä, Serena Vinciguerra i Gang Wang rade na projektu GraWIToN, projektu koji financira EU u iznosu od 3 670 303,56 eura.

U srijedu, 5. listopada 2017. godine Nobelovu nagradu u kemiji dodijeljena je Jacques Dubochet, Joachim Frank i Richard Henderson za razvoj krioelektron mikroskopije za određivanje strukture biomolekula u rješenju visoke rezolucije. Richard Henderson je voditelj programa Laboratorija za molekularnu biologiju Vijeća za medicinska istraživanja i sudjelovao je u projektu MEMBRANE PROTEASES Marie-Sklodowska-Curie Intra-European Fellowship, koji je istraživao mobilni signalizaciju.

Analizu podataka obavili su istraživači koji su pripadali suradnji LIGO / VIRGO (međunarodna suradnja). VIRGO je europska infrastruktura u Italiji. Bilo je 1000 znanstvenika koji su potpisali rad koji je objavljen prošle godine. Među ljudima koji su surađivali s ovim radom, bilo je 9 partnera financiranih od strane našeg MSCA ITN projekta GraWIToN. Sudjelovali su na analizi podataka. Nedavno je bilo još jedno promatranje gravitacijskih valova. Ovaj put VIRGO je promatrao gravitacijske valove. U ovoj publikaciji sudjelovalo je 9 bivših članova iz MSCA ITN projekta GraWIToN koji su potpisali nedavni rad. Ovog puta, njihovo sudjelovanje u otkriću bilo je veće jer je promatranje učinjeno i kod VIRGO-a.