Sanjin Benić - „Quantum chromodynamics in accelerated frames (AQCD)“

Sanjin Benić, slika preuzeta s poveznice.

Sanjin Benic je teorijski fizičar, usredotočen na područje snažne sile - Quantum Chromodynamics. Rođen je 21. kolovoza 1982. u Puli, Hrvatska. Godine 2013. je stekao doktorat na Sveučilištu u Zagrebu. Godine 2014. dobio je  NEWFELPRO stipendiju. Kao NEWFELPRO suradnik, bio je postdoktorski istraživač na Tokijskom sveučilištu u razdoblju od 2014. do 2016. godine gdje je radio na ubrzanom efektu kvantne kromodinamike. Povratnu fazu stipendije je proveo na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilištu u Zagrebu.

Kao NEWFELPRO istraživać, proveo je projekt pod nazivom „Quantum chromodynamics in accelerated frames (AQCD)“. Negovo istraživanje proučava kvantnu kromodinamiku. Kvantna kromodinamika je teorija interakcija između osnovnih građevnih elemenata materije: kvarkova i gluona. U prirodi, quarks i gluons pojavljuju se ograničeni na države poznate kao hadroni. S obzirom na toplinu ili kompresiju, hadroni se rastopi. Materijal pod takvim ekstremnim uvjetima priprema se kratko vrijeme kod teških sudara na RHIC i LHC i naziva se kvark-gluonska plazma. Plazma nije statičan predmet, no osobito se brzo usporava. Sanjin Benić je proučavao rane faze sudara, gdje je ubrzanje dovoljno snažno za promjenu vakuumske strukture QCD. Formuliranjem kvantne kromodinamike u ubrzanim okvirima, istraživao je mogućnost da se stanje kvazidnih kvarkova i gluona, gdje se i kiralna i aksijalna barionska simetrija ponovno uspostavljaju, može postići dovoljno snažnim ubrzavanjem. Ovo istraživanje će poboljšati razumijevanje ranijeg završetka plazme kvark-gluona.

RezultatI njegova NEWFELPRO istraživanja se nalaze u sljedećim znanstvenim publikacijama:
Također, tijekom svog NEWFELPRO iskustva, rezultate svog istraživanja je diseminirao na sljedećim događanjima:

Nakon završetka svog projekta NEWFELPRO planira nastaviti svoje istraživanje na području kromodinamike visoke energije quaantum.