Radha Dilip Banhatti - "Modelling Ionic Conductivity in Materials – Glasses, Ionic Liquids & Ionogels"


Radha Dilip Banhatti, slika preuzeta s poveznice.
Dr. Radha Dilip Banhatti uspješno privodi kraju svoj dvogodišnji NEWFELPRO projekt pod nazivom Modelling Ionic Conductivity in Materials – Glasses, Ionic Liquids & Ionogels (ModelMatSigma) na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, u Laboratoriju za funkcionalne materijale (LFM) (Odjel za kemiju materijala).

Radha Dilip Banhatti provodi temeljno znanstveno-istraživački projekt u području fizikalne kemije (materijali čvrstog stanja, ionske tekućine i novi materijali). Studija ionske provodljivosti danas obuhvaća ne samo tradicionalne kristalinične ionske vodiče već i razne vrste strukturno neurednih materijala kao što su stakla, ionske taline, polimerni elektroliti i ionske tekućine - oboje čiste i ograničene u supramolekularnim mrežama. Među različitim modelima koji su razvijeni u protekla tri desetljeća, model Migration Concept temeljen na klasi skoka-relaksacije modela pokazao se kao najsvestraniji u modelu vodljivosti spektra - ekstrakcije duljine i vremenske skale relevantne za dinamiku iona u sustavima koji se studiraju. Radha Dilip Banhatti je razvila ovaj model zajedno s prof. K. Funke 2004. godine. U trenutnom projektu proširuje primjenjivost ovog modela na polaronska stakla, miješane staklene sustave i na ionske tekućine ograničene na supramolekularnu gelatorsku matricu. To uključuje modeliranje frekvencijskih iona / polarnih vodljivosti i permitivnosti tih materijala izmjerenih u LFM, kao i temperaturne zavisnosti njihove DC vodljivosti. Relevantne duljinske vage koje karakteriziraju opseg lokalnih izleta iona ili polarona i tipične vremenske skale lokalizirane difuzije pomoći će razumjeti čimbenike koji utječu na pokretljivost iona / polarona i pomoći će inženjerskim ionima / polarnim vodljivim materijalima za bolje primjene uređaja. Glavna komponenta njezinog projekta je pružanje stalnog prijenosa znanja modela i njegove upotrebe mladim znanstvenicima LFM-a, te razvoja softvera otvorenog resursa modela.

Dr. Radha Dilip Banhatti se tijekom istraživačkih aktivnosti na ovom projektu usmjerila i na razne načine širenja rezultata projekta, prijenosa znanja i osposobljavanja za nove vještine.

Do sada je objavila jedan članak u kojem prezentira neke od rezultata projekta:
U pripremi su još četiri znanstvena rada. Nadalje, aktivno širenje rezultata projekta NEWFELPRO može se vidjeti u mnogim usmenim i poster prezentacijama sljedečim konferencijama:
Njezin budući plan je nastavak istraživanja i aktivno pisanje novih projektnih prijedloga u sljedećih nekoliko mjeseci, uključujući za LFM i nekoliko međunarodnih laboratorija u Europi i Americi.