Konferencija povodom obilježavanja 20 godina Marie Sklodowska Curie akcije u Hrvatskoj

"20 years of MSCA in Croatia and future perspectives for researchers´ mobility"

Zagreb, 19 i 20. lipnja 2017. godine 


Ministarstvo znanosti i obrazovanja u suradnji s Agencijom za mobilnost i programe Europske unije organizira dvodnevnu konferenciju u Zagrebu povodom 20. godišnjice provođenja Marie Sklodowska Curie aktivnosti. Konferencijom će se ujedno obilježiti završetak provedbe projekta Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO.
 
U 20 godina provedbe, kroz programe Marie Sklodowska Curie financirano je preko 100.000 istraživača i istraživačica koji su dio globalne MSCA alumni mreže, među čijim se članovima nalazi i 5 dobitnika Nobelove nagrade te jedan dobitnik Oscara. Program Marie Sklodowska Curie, najvažniji je program Europske unije koji, financirajući izvrsnu znanosti, ne potiče samo međunarodnu mobilnost, već i mobilnost između različitih sektora. Time Program doprinosi poticanju inovacija, razvoju novih proizvoda i stvaranju dodatne vrijednosti u društvu.
 
Novi međunarodni projekt stipendiranja i mobilnosti za iskusne istraživače – NEWFELPRO, koji završava 31. prosinca 2017. godine, ujedno je i 100. Marie Sklodowska Curie COFUND te jedini program ove vrste u Jugoistočnoj Europi. Cilj NEWFELPRO je bio podrška znanstvenicima u provođenju kvalitetnih projekata, izgradnji međunarodnih mreža te promociji hrvatske znanosti u svijetu. Ukupno je financirano 76 projekata domaćih i inozemnih znanstvenika, ukupne vrijednosti oko 6.1 milijuna eura.

Cilj konferencije je dodatno približiti hrvatskim znanstvenicima Marie Sklodowska Curie programe, razmijeniti iskustva  u dosadašnjoj provedbi programa i projekata financiranih u okviru MSCA , ali i otvoriti raspravu o dosadašnjem uspjehu Okvirnog programa za istraživanje i inovacije Obzor 2020 kao i mogućnosti za novi okvirni program.
 
Konferenciji će prisustvovati predstavnici Europske komisije, Europske izvršne agencije, ministarstava nadležnih za znanost i obrazovanja te znanstvenici iz Hrvatske i inozemstva. Cilj nam je kreirati platformu za otvoreni dijalog o javnim politikama u području znanosti s posebnim naglaskom na okvirni program i promicanje sinergije između različitih mjera, aktivnosti i financijskih instrumenata.
 
Daljnje obavijesti  o konferenciji ali i prijavama  bit će dostupne na službenim  internetskim stranicama NEWFELPRO projekta www.newfelpro.hr; Agencije za mobilnost i programe EU www.ampeu.hr i Ministarstva znanosti i obrazovanja www.mzos.hr.