Prva NEWFELPRO radionica u 2017. godini

Prošli petak, 7. travnja 2017. godine, u prostorijama Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održana je radionica naziva Visibility of scientific research and its results za istraživače čiji su znanstveni projekti financirani u sklopu NEWFELPRO projekta.

Ovo je bila prva NEWFELPRO radionica u 2017. godini, a temu radionice su temeljito i profesionalno obradili  troje mladih znanstvenika kojima je tema radionice interes njihovog znastvenog opusa i rada. 



Radionicu je otvorio Bojan Macan s Instituta Ruđer Bošković, vodtelj Centra za znanstvene informacije na Institutu Ruđer Bošković. Bojan Macan se zanima za organizaciju i bibliometrijsku analizu znanstvenih podataka, te implementaciju otvorenog pristupa znanstvenim podacima i stvaranje integriranih knjižnicnih sustava. Unutar svoje prezentacije na radionici je ukazao na značenje vidljivosti rezultata znanstvenih istraživanja te na koji način je moguće unaprijediti vidljivost. Također, govorio je i o bibliometrijskom pristupu znanstvenoj evaluaciji.

Iva Melinšćak Zlodi sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se u svojoj prezentaciji usredotočila na otvoreni pristup znanstvenim publikacijama te je pokazala načine na koje je moguće identificirati pouzdane izvore otvorenog pristupa.



Radionicu je zatvorila Dina Vrkić s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Dina Vrkić je radila i u knjižnici Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu te u knjižnici Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Napisala je nekoliko publikacija vezanih za temu altmetrije znanstvenih radova na društvenim mrežama, analizi implementacije Koha sustava, altmetrijskim indikatorima i otvorenom pristupu. Dina Vrkić je u svojoj prezentaciji pokazala efikasne načine za učinkovito organiziranje pisanja rada, te se osvrnula na promociju znanstvene aktivnosti na društvenim mrežama.

Ova cjelodnevna radionica je samo jedna u nizu radionica koje će se održati u sklopu NEWFELPRO projekta do kraja godine. Cilj radionica je omogućiti istraživačima s NEWFELPRO projekta dobivanje konkurentnih znanja i vještina potrebnih za još kvalitetniji znanstveno-istraživački rad.