Održano predstavljanje projekata mladih znanstvenika financiranih iz sredstava NEWFELPRO-a

Jučer je u prostorijama Ureda za informiranje Europskog parlamenta u Republici Hrvatskoj održano prvo u nizu javnih predstavljanja projekata znanstvenika čiji se projekti financiraju iz sredstava NEWFELPRO-a. Cilj ovih predavanja bio je predstaviti rezultate istraživanja financiranih javnim sredstvima, ukazati na važnost financiranja znanstvenih istraživanja te na utjecaj koji znanstvena istraživanja imaju na širu društvenu zajednicu.

Prvi su svoje rezultate predstavili:
 
Svo troje odabranih je imalo izuzetno zanimljive prezentacije koje su "izazvale" popriličan broj pitanja iz publike ukazavši na uspješne korake prema ostvarivanju općih ciljeva NEWFELPRO-a. Verin projekt je izvrstan primjer međunarodne suradnje Sveučilišta u Rijeci i Sveučilišta u Dauvgapilsu te jačanja međunarodne vidljivosti naših sveučilišta. Andrew se, s druge strane, uspješno inkorporirao u hrvatski znanstveni sustav ukazujući na sve veću privlačnost znanstvenog okruženja u Hrvatskoj koje omogućuje dugoročnu inkluziju stranih istraživača. Dagmar je otvorila sasvim novo područje istraživanja javnih politika označavajući važnost „brain gaina“ na kojem leži reintegracijska shema NEWFELPRO-a.  
 
Svojim prezentacijama, istraživači su ukazali na relevantnost istraživanja koje provode za današnje društvo dokazujući kako se društvene znanosti mogu uspješno prilagoditi i odgovoriti na društvene izazove. U nastavku, ova je prezentacija zamišljena kao dodatni dokaz kompetitivnosti društvenih znanosti kada je riječ o javnom financiranju istraživanja usprkos pomalo obeshrabrenom žamoru akademske zajednice. Svakako je bitno naglasiti kako relevantnost i aktualnost istraživanja s kontinuirano visokom kvalitetom samih istraživača igraju daleko najvažniju ulogu u aktivnom doprinosu izvrsnosti u društvenim znanostima.
 
Ovim putem zahvaljujemo svima koji su prisustvovali na jučerašnjoj prezentaciji te vas pozivamo na sljedeću prezentaciju naših istraživača i njihovih projekata!


 
Andrew Hodges                                                                                                             Vera Boronenko
 
                                                                                                                                                                                Dagmar Radin