NEWFELPRO s Tomašom i Thomasom na Noći istraživača


Europska noć istraživača je manifestacija koja se tradicionalno održava svake godine zadnjeg petka u mjesecu rujnu u više od 300 gradova diljem Europe. Cilj noći istraživača je na zabavan i jednostavan način podići svijest šire javnosti o važnosti znanstvenog istraživanja za društvo kako bi se srušile predrasude koje često postoje prema znanstvenoistraživačkoj zajednici te povećala zainteresiranost mladih za profesionalnu karijeru u znanosti. Moto ovogodišnje Noći istraživača u Hrvatskoj bio je: „Istraživanje za inovacije – Inovacije za javnost”.
 

 

 

Noć istraživača u Hrvatskoj financirana je od strane Europske Komisije kroz Marie Sklodowska-Curie akcije u okviru okvirnog programa Europske unije za istraživanja i inovacije Obzor 2020 te se ove godine Noć istraživača održala u Zagrebu i Splitu. U sklopu ovog događaja i NEWFELPRO je imao svoje predstavljanje pa su tako Tomaš Kliment i Thomas Klarić, naša dvojica istraživača, ukratko predstavili svoje istraživanje i NEWFELPRO kao projekt.
  

Tomaš Kliment, jedan od prvih istraživača u dolaznoj shemi, je prvi predstavio svoj projekt  i NEWFELPRO. Tomaš je objasnio zašto je od svih zemalja za provedbu svog dvogodišnjeg istraživanja "Crosswalking the layers of    geospatial information resources to enable a borderless geospatial web (BOLEGWEB)" odabrao upravo Hrvatsku i NEWFELPRO projekt. Kao jedini istraživač koji provodi svoje istraživanje na Geodetskom fakultetu u Zagrebu u    suradnji s prof. Vladom Cetlom, objasnio je prisutnima važnost svog istraživanja, kao i raspon istog u smislu sastavljanja mapi s geospacijalnim podacima kojima omogućava pristup široj javnosti. Tomaš smatra kako je Hrvatska    zemlja sa "svjetskom znanošću" čega je i postojanje NEWFELPRO-a dokaz. Više o projektu i uspješnoj  implementaciji istog možete naći na web stranici njegova projekta. 


    
 

 


 

Thomas Klarić, zasad jedini istraživač u reintegracijskoj shemi koji provodi svoj projekt u privatnom sektoru - tvrtki GENOS u suradnji s dr. Gordanom Laucom, približio je  prisutnima važnost uloge Europske unije i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta u financiranju istraživanja kroz NEWFELPRO-o. Thomas je objasnio i kako je molekularna biologija idealno područje za istraživanje te da ga je ista i dovela iz Australije u Hrvatsku. Thomasov dvogodišnji projekt, "A spatio - temporal analysis of glycosylation in the human brain (Human Neuroglycome)", ima za cilj otkrivanje profila glikozilacije u raznim regijama ljudskog mozga tijekom životnog doba te saznati nešto o značaju raznih glikana u neurobiološkim procesima.Thomas je naglasio kako mu je, u smislu infrastrukturnih i ljudskih kapaciteta, pruženo sve potrebno za provedbu projekta. Više o Thomasu i njegovu projektu možete pročitati ovdje.
 

Hvala obojici naših istraživača na zanimljivom i poučnom predstavljanju!